Havsfidra 20

 

Havsfidra er en sejlbåd af Spidsgattertypen.

Havsfidra blev bygget omkring 1955 af Lage Eklund. som en åben Ring-dækket fiskerbåd som erstatning for de gamle fiskerbåde. I den oprindelige version havde båden et dybdegående på 90 centimeter. De første både var konstrueret ned flushdæk. Havsfidra blev bygget i glasfiber fra 1966 med ruf som gjorde båden meget mere rumlig. Glasfiberversionen blev bygget af Fisksätra. Havsfidra blev også bygget i Västervik og i Hjo. Fra 1966 og til 1974 er der bygget 388 både.

Havsfrida sejlplan Lille sej dame

Havsfidra er kendt for dens robusthed og sødygtighed. I den hårde konkurrence I Skaw Race 1966 var en Havsfidra sekunder i mål efter 100 af de startende af 157 deltagende både. I Single-Handed Trans-Atlantic Race (STAR) i 1968 deltog Bertil ombord med fione og Åke Mattsson i sin specialbygget Goodwin II. Fione kom i mål i Newport efter 40 dage 14 timer og 13min.

Placeringen var som 13. båd, der sejlede over målstregen, men blev diskvalificeret p.g.a Åke fået hjælp i frisk vand. Åke Mattssons sejlede efter konkurrencen til Maine, Nova Scotia, Newfoundland, Grønland og Shetlandsøerne og hjem til Sverige. En præstation i sig selv for så lille båd.

I 2015 sejlede Magnus Reslow i sin Havsfidra "Nymue" til Gibraltar men ændrede sit rute p.g.a 2 "knockdowns". Men senere dukkede han op på De Kanariske Øer, uden megen skade, hverken på båden eller sig selv.

Allerede i 1949 byggede Fisksätra deres første glasfiber båd og deres lange erfaring er derfor en garanti for, at du vil have en båd af højeste klasse. Gennem årene har de bygget tusindvis af træ og glasfiber både i størrelser fra joller til 300 ton minestryger. En stor del af deres produktion er gået til statslige myndigheder - Søværnet, Hær, toldadministration.

Konstruktion Havsfidra indretning

Skroget er enkelt laminat. Indkapslet jernkøl i glasfiberen.

Skrogtykkelsen: Skrog sider og dæk 6mm, 8mm bund, omkring kølen 12mm.

Navnet Fidra. Hvor kommer det fra?

Fidra er en lille ubeboet ø beliggende ud for østkysten af Skotland. Udover at have givet navnet til båden, menes det at Robert Louis Stevenson har brugt navnet Fidra som grundlag for bogen Treasure Island. Måske ikke så underligt, hvis du ved, at hans far og onkel byggede det 17 meter høje fyrtårn, der blev indviet i 1885, som til sidst blev automatiseret i 1970, og den sidste fyrmester forlod øen i 1971.

Indretning

Indretningen på Havsfidra er stor i volumen. Ved nedgangs lugen er der næsten fuld ståhøjde (1,67 M). Fire køjepladser. To stikkøjer og to er på den sædvanlige måde i forskibet. De er alle er længere og bredere end nogen andre i sin bådklasse.

Kabyssen er placeret midtskibs, en placering, der kan diskuteres, fordi her er ikke ståhøjde. Mad os er også en ulempe når Kabyssen er placeret midten af båden..

Data

Længde overalt ~ 6.00m

Længde vandlinie ~ 5.00m

Brede ~ 2.20m

Brede vandlinie ~ 1.80m

Dybdegående ~ 1.10m

Deplacement ~ 1400 kg

Kølvægt (jern) ~ 550 kg

Ballastandel ~ 39.29%

D/L Ratio: ~ 312.33

Sail Area/Disp.1: ~ 13.55

Sejlareal ~ 20.07 m2 Junk Rig ( Bermuda rig 16.63 m2)

 

Jeg besøger Robin Fröberg på hans Havsfrida.

120 sømil langs den Svenske kyst.

Tæt på Havsfidra.