Sammenligning med Bermuda Rig

 

Junk riggen er en enkel og effektiv rig. Riggen står i skarp kontrast til en Bermuda rig, som er fremherskende på normale sejlbåde. I sin mest traditionelle form er junk riggen en ustaget mast. Det vil sige en mast uden vanter eller sallingeshorn, som kun understøttes ved kølsvinet og dækket.

junk1

Omkostningerne til riggen på en junk rigget båd, vil typisk være en brøkdel af prisen for en Bermuda rig. Det skyldes hovedsagelig det lavere antal dele og billigere materialer (især sejldug.)

En junk Rigget båd producerer typisk mere fart end en tilsvarende størrelse Bermuda rig, når vindretningen er læns, samt når vinden er tværskibs, men ikke op mod vinden. Her kan Bermuda riggen gå højre til vinden. Men ved at falde nogle grader af kan en junk Rigget båd holde samme fart. De fulde længder af sejlpinde på et junk sejl forhindrer også sejlet i at kollapse, når du sejler i let vind.

Ved dobbelt-mastet junk rigget både, kan sejlene spredes ud til begge sider som et vingesejl ved oceansejlads, som så giver bedre stabilitet og mindre rulning i båden.

Junk rig appellerer til Single-handed sejlads af mange årsager, men især fordi riggen er enkel. For at mindske sejl ("rebe sejl") kræves der er kun et enkelt fald for at gøre dette. I modsætning en Bermuda rigget båden vil der typisk kræve besætning til at bevæge sig på dækket - hvilket øger chancen for at falde over bord, især i en høj sø. Det kræves ikke på en junk Rigget båd, her klares alt fra cockpittet af.

Andre fordele ved junk riggen fremfor Bermuda riggen kan du læse om Her